αριστοτέλους γενική
λευκος πυργος απο θαλασσα

Η Θεσσαλονίκη με μια ματιά

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας και δεύτερη μεγαλύτερη της Ελλάδας. Από το 1912, που απελευθερώθηκε από την οθωμανική κατοχή και ενσωματώθηκε μαζί με τη Β. Ελλάδα στον ιστό του νέου ελληνικού κράτους, αναπτύχθηκε πληθυσμιακά και οικονομικά. Η ανάπτυξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη μακραίωνη ιστορία της που ξεπερνά τα 2.300 χρόνια. Η πόλη που έκτισε ο Κάσσανδρος προς τιμή της συζύγου και αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης, διατήρησε το ρόλο της ανεξάρτητα από την αυτοκρατορία στην οποία βρέθηκε να ανήκει. Έτσι, αποτέλεσε την πρωτεύουσα του αυτοκράτορα Γαλέριου, κατά την περίοδο της τετραρχίας στη ρωμαϊκή εποχή και ήταν συμβασιλεύουσα κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ακόμα και κατά την οθωμανική κατοχή δεν έχασε την αίγλη της: οι σουλτάνοι, αντιλαμβανόμενοι το ρόλο του λιμανιού της και της κεντρικής της θέσης στα Βαλκάνια, της έδωσαν ιδιαίτερα προνόμια. Αυτός ο ρόλος της πόλης έχει αποτυπωθεί, άλλωστε και στην πληθώρα των ιστορικών της μνημείων και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Παρά τις αλώσεις και τις καταστροφές από φυσικούς ή ανθρωπογενείς λόγους, η Θεσσαλονίκη κατάφερνε πάντοτε να αναρρώνει και να διατηρεί τον τόσο ξεχωριστό χαρακτήρα της.
Όσον αφορά τη θέση της, φαίνεται ότι ήταν αποτέλεσμα σοφής σκέψης του ιδρυτή της. Καθώς βρίσκεται στο μυχό ενός αρκετά προστατευμένου κόλπου, είχε τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό λιμάνι, ιδιαίτερα στις παλαιότερες εποχές όταν η θάλασσα ήταν ο πιο εύκολος δρόμο για τις μεταφορές. Η σύνδεσή της μέσω της κοιλάδας του Αξιού με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη ήταν έξ’ ίσου σημαντική. Η εξέλιξη των μεταφορών και η  σιδηροδρομική της σύνδεση με τα οικονομικά κέντρα των περιοχών αυτών αρκετά νωρίς, της έδωσε σημαντικό προβάδισμα και είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στην πόλη πολλές διεθνείς δραστηριότητες και μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κατοίκων.
Σήμερα αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, καθώς συνδέεται από την Ανατολή ως την Δύση με την Εγνατία οδό. Το λιμάνι της έχει επεκταθεί αρκετά και προβλέπεται να παίξει ακόμα σημαντικότερο ρόλο τα επόμενα χρόνια στην οικονομική ζωή της ίδιας της Θεσσαλονίκης, αλλά και των Βαλκανίων.

* Kείμενα ταξιδιωτικού οδηγού Thessaloniki by Blé: Βάλυ Βαϊμάκη, Δήμητρα Κεχαγιά.
Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος, Βάλυ Βαϊμάκη