Λιμάνι-Αποθήκες

Όταν κοιτάζεις τη θέα από την παραλία, ή από την Άνω Πόλη, οι γερανοί του λιμανιού ξεχωρίζουν: σαν μακροπόδαρα προϊστορικά ζώα αναδύονται μέσα στην υγρή ατμόσφαιρα, περιστρέφονται δεξιά-αριστερά, σκύβουν αναζητώντας την ...τροφή τους. Εδώ και 2500 χρόνια το λιμάνι που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάσσανδρος, στρατηγός του Φιλίππου του Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δικαιώνει την ύπαρξη και τη θέση του! Η κίνηση δεν σταματάει ποτέ και τα τεράστια φορτηγά πλοία ακατάπαυστα φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα, χαρίζοντας στους φωτογράφους μοναδικές ατμοσφαιρικές εικόνες.
Στην αρχή της παλιάς παραλίας, στα ανακατασκευασμένα κτίρια των παλιών αποθηκών, κόσμος πηγαινοέρχεται και μπαινοβγαίνει στους χώρους των εκδηλώσεων, στα μουσεία και συμμετέχει στα υπαίθρια φεστιβάλ. Την περίοδο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου μάλιστα γίνεται αληθινή κοσμοπλημμύρα. Οι αποθήκες του λιμανιού κατασκευάστηκαν το 1910 σε σχέδια του αρχιτέκτονα
Ελί Μοδιάνο με τη χαρακτηριστική μορφολογία των ευρωπαϊκών βιομηχανικών κτιρίων του τέλους του 19ου - αρχών 20ού αι. Aπό τις αποθήκες,  η 1 παραχωρήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Δ στεγάζει το μουσείο κινηματογράφου και την ταινιοθήκη, η Α στεγάζει το Μουσείο Φωτογραφίας, η Γ δίνεται για εκδηλώσεις. Το εντυπωσιακό κτίριο του Τελωνείου σχεδιάστηκε επίσης από τον Ελί Μοδιάνο με επιρροές από τη γαλλική αρχιτεκτονική της εποχής. Έπαθε σοβαρές ζημιές στους βομβαρδισμούς του Β’ παγκόσμιου πολέμου και από το σεισμό του 1978. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αποκαταστάθηκε, εν μέρει.