Κάθε φορά που πατάς το πόδι σου στη Θεσσαλονίκη νομίζεις πως αυτή η πόλη γίνεται δική σου. Τα πεζοδρόμια και οι δρόμοι ξεχειλίζουν από πεζούς και αυτοκίνητα. Κι όμως χωράς κι εσύ. Πάντοτε!

Τα υλικά έχουν μνήμη. Και σ’ αυτά έχουν καταγραφεί όλα όσα έχουν συμβεί στην πλατεία Αριστοτέλους, τον "ομφαλό της Θεσσαλονίκης". Οι προσόψεις των επιβλητικών κτιρίων της πήραν τη μορφή που βλέπουμε σήμερα στη δεκαετία του 1960, αφού υλοποιήθηκε το περίφημο σχέδιο της Επιτροπής Εμπράρ.

πλ χρηματιστηρίου

Η πόλη είναι συνώνυμο της βραδινής διασκέδασης. Εδώ τα πάντα ρει. Η διακόσμηση, τα ονόματα, το concept, οι ιδιοκτήτες -και οι πελάτες φυσικά!

Ταξιδιώτες, έμποροι, Ρωμαίοι, Εβραίοι, Οθωμανοί, Μικρασιάτες, Βαλκάνιοι, σύμμαχοι και εχθροί, φίλοι, κατακτητές, ευεργέτες... Όλες οι ταυτότητες κατατέθηκαν εδώ, όλες οι γλώσσες ακούστηκαν, όλες οι προσευχές υψώθηκαν στον ουρανό. Όνειρα, προσδοκίες, πλούτος και ένδεια, ιδέες και οράματα, μικρότητες και μεγαλεία ανακατεύτηκαν στην τεράστια μαρμίτα του ελληνικού βορρά. Οι «γεύσεις» της κολλάνε στον ουρανίσκο. Αξέχαστες...

αριστοτελους περιστερια

Το ...κυνήγι του χρόνου δεν είναι η μόνη επιλογή σ' αυτή την πόλη.

φεστιβαλ 2

Μπορεί τα ...γιουχαρίσματα του γνωστού εξώστη στο Ολύμπιον και στην αίθουσα του Κρατικού να μην ακούγονται πια, αλλά ο απόηχος υπάρχει και οι εντυπώσεις για τις ταινίες ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα, τα έργα κερδίζουν ή χάνουν και αφήνουν το στίγμα τους κάθε Νοέμβριο.

Παλιά παραλία πανοραμικό

Λιμάνι-Λευκός Πύργος: μια λωρίδα πεζόδρομου, ένας ασφαλτόδρομος και τα ψηλά, σφιχταγκαλιασμένα, κτίρια: Αυτή είναι η πιο κλασική εικόνα της πόλης. O πιο διάσημος και ζωντανός δημόσιος χώρος της. Η έξοδος προς το απεριόριστο «σύνορο» του νερού από όλους τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην Παλιά Παραλία. Η εκτόνωση. Η ανάσα. Η διαφυγή...

Κρατικό μουσείο Μοντέρνας τέχνης Θεσσαλονίκης

Μοντέρνα τέχνη στη Μονή Λαζαριστών, μαζί με πολλά άλλα...

θεα από Πυργο Τριγωνίου

Η θέα στη Νέα Παραλία από τον Πύργο Τριγωνίου της Άνω Πόλης είναι συναρπαστική. Ιδίως αν έχεις τηλεφακό και προλάβεις την "μπλε ώρα"!

Μια παλιά φωτογραφία, η Άνω Πόλη. Προσθέτεις μυρωδιές: μαγειρεμένο φαγητό, πάστρα, μπουγάδες απλωμένες ανάμεσα στα προσφυγόσπιτα, χώμα που το στέγνωσε ο Βαρδάρης, ξύλο. Και αναμνήσεις από ευωδιές χαμένες –γλυσίνες, ροδιές, γιασεμιά– σε σοκάκια γεμάτα γλάστρες και τενεκέδες χρωματιστούς. Ο άνεμος διαπερνά τους τοίχους του Γεντί Κουλέ. Κοροϊδεύει τις ρωγμές των κάστρων και ξεγλιστράει από την Πορτάρα σφυρίζοντας ελεύθερος-πολιορκημένος.

άγαλμα άνθρωπος

Βήμα βήμα ανακαλύπτεις ...Πλάι στα πιο προφανή, τα πιο διάσημα, στα πιο trendy, κρύβονται ψηφίδες διαφορετικών πολιτισμών, άλλων εποχών, άλλης αισθητικής. Κι όμως, κατά ένα μοναδικό τρόπο, όλα ταιριάζουν. Όλα ακολουθούν μια "παρτιτούρα". Όσο περισσότερο διαβάσεις, όσο πιο πολύ ψάξεις βιβλία και λευκώματα κι ακούσεις τις αφηγήσεις των ανθρώπων, τόσο πιο κοντά θα έρθεις στο να κατανοήσεις τη μοναδική ταυτότητα της πόλης. 

λευκός πυργος απογευμα

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1890 έδωσε διέξοδο σε νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις. Το εύρος των επεμβάσεων και τα έργα που προέβλεπαν έφεραν στη Θεσσαλονίκη σημαντικούς αρχιτέκτονες μεταξύ των οποίων οι Β. Ποζέλι, Π. Αριγκόνι, Ξ. Παιονίδης και ο μηχανικός Ε. Μοδιάνο. Σ' αυτούς οφείλονται τα σημαντικότερα κτίρια της περιόδου που διασώζονται ακόμη.