Το Μπεζεστένι

Το Μπεζεστένι

Η πανέμορφη σκεπαστή αγορά υπήρξε το κέντρο του εμπορικού τομέα για εκατονταετίες. Ωστόσο σήμερα οι έμποροι που έχουν μικρομάγαζα στο εσωτερικό της μόλις που βγάζουν τα έξοδά τους, καθώς για ένα μαγαζί 8-9 τετραγωνικών μέτρων πληρώνουν 400 ευρώ ενοίκιο το μήνα, ενώ η κίνηση έχει μειωθεί κατά πολύ. Το εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίριο με τις τέσσερις εισόδους (η κεντρική, καλυμμένη με διακοσμητική αψίδα, βρίσκεται στην πλευρά της Βενιζέλου) και τους έξι τρούλους στην οροφή, κτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ (1481-1512). Εκεί αποθήκευαν εμπορεύματα αξίας. Στο εσωτερικό του υπάρχουν 69 μικρά καταστήματα και εξωτερικά άλλα 44 – κυρίως χρυσοχοεία. Έπαθε μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1978, αλλά μετά από συστηματική ανακαίνιση βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε καλή κατάσταση.
Ενδιαφέρον είναι ότι το Μπεζεστένι διατηρεί την αρχική του χρήση, στεγάζοντας κυρίως καταστήματα υφασμάτων (
Bezesten σημαίνει αγορά υφασμάτων), καθώς και χρυσοχοΐας. Η διαφορά είναι ότι παλιά πωλούνταν υφάσματα πολυτελείας, ενώ σήμερα βρίσκει κανείς κυρίως είδη ραπτικής και ψιλικών.
Ιnfo
Έξω από το Μπεζεστένι, στην οδό Σολωμού υπάρχει ένα κτίριο του 1925, το οποίο προοριζόταν να γίνει ξενοδοχείο, αλλά δόθηκε τελικά για διαμερίσματα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν τραβούσε την προσοχή. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, ο ιδιοκτήτης του τελευταίου ορόφου πρόσθεσε στο εξωτερικό του έναν εντυπωσιακό τρούλο (προβλεπόταν στην αρχική μελέτη αλλά δεν είχε υλοποιηθεί) που θυμίζει … ιπτάμενο δίσκο. Μάλιστα τον ζωγράφισε προσελκύοντας το βλέμμα των περαστικών.