Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης καστροπληκτα

Τα καστρόπληκτα

Μπουγάδες που ευωδιάζουν. Χαλάσματα. Παστρικά σοκάκια με βαμμένους τενεκέδες για γλάστρες. Γυναίκες με τις ρόμπες στα κατώφλια των σπιτιών. Φωνές δυνατές και οι διάλογοι της τηλεόρασης να μπερδεύονται με τους αληθινούς, των ανθρώπων. Πρώην πρόσφυγες, πρώην ιδιοκτήτες, πρώτη γενιά, δεύτερη γενιά: τα «καστρόπληκτα» της Άνω Πόλης, πρωταγωνιστούν σ’ ένα σήριαλ βγαλμένο από τη ζωή.
Μετά τη  μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν πολλοί οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Άνω Πόλη. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν σε ανταλλάξιμα σπίτια, όπου προηγουμένως ζούσαν τούρκικες οικογένειες. Άλλοι, κόλλησαν σαν ...πεταλίδες πάνω στο βυζαντινό τείχος τα μικρά φτωχικά σπιτάκια και τις παράγκες τους -σε πολλά σημεία μάλιστα ο ένας τους τοίχος ήταν το ίδιο το τείχος. Εκεί έφτιαξαν τις γειτονιές τους.
Προσφυγικά σπιτάκια θα δείτε σε όλο το μήκος των τειχών, ανατολικά και δυτικά. Ενδιαφέρον έχουν εκείνα που βρίσκονται στην οδό Επταπυργίου και προς τα δυτικά. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα βιβλία για την εποχή εκείνη, που μπορείτε να βρείτε στα βιβλιοπωλεία της πόλης. Η ιστορία της προσφυγιάς, άλλωστε, καθόρισε τη φυσιογνωμία της πόλης για πάντα.